Referanser

Referanser

Les om erfaringer våre deltakere, arbeidsgivere og ikke minst våre egne veiledere har gjort seg hos
oss i Sonans Karriere.

Kursdeltaker

Daglig er vi så heldige å få møte mennesker i ulike aldre med ulike historier og bakgrunn. Vår motivasjon finner vi når vi klarer å skape positive endringer i den enkelte deltakerens liv. Her deler vi noen av de gode historiene fra menneskene vi møter.

Jeg kom i kontakt med Sonans Karriere gjennom NAV. Etter å ha vært utenfor arbeidslivet i 4 år pga. sykdom, ønsket både NAV og jeg å få testet arbeidsevnen min. Med min veileder i Sonans Karriere som som støttespiller skulle vi sammen finne ut hvilken jobb som egnet seg for meg, både med tanke på helse og utdannelse/arbeidserfaring.

Min veileder hjalp meg med å gjenvinne troen på mine egenskaper og evner, og satte fokus på ting jeg var god på. Samtidig fikk jeg gode råd for å kunne opprettholde en balanse mellom det jeg faktisk ønsket, og det jeg var i stand til å klare på grunn av helsen. Hun fikk meg til å se ting i større perspektiv og til å «tenke utenfor boksen». Min veileder etablerte den første kontakten mellom meg og Skatteetaten, for en eventuell praksisplass. Jeg synes det var en fordel at Sonans Karriere tok den første kontakten for å «selge meg inn». Dette resulterte i at jeg fikk en 6 måneders praksisplass i Skatteetaten. I løpet av disse 6 månedene fikk jeg erfart at dette var noe som fungerte for meg. Skatteetaten var også fornøyd med min innsats, og jeg fikk tilbud om jobb. Har vært fast ansatt i 100 % stilling siden 1. april 2014, og trives kjempegodt!

Kvinne (31 år)Kursdeltaker, Oslo

Vil gjerne få takke for god ”sparring” og  kompetent oppfølging i forbindelse med min tiltaksplan via Nav. Etter å ha jobbet ” i en mannsalder” uten å være syk, kan det fort bli tungt å ”møte veggen”. Kommer man i en slik situasjon er det viktig å få kontakt med noen som kjenner systemet og regelverket. Gode samtaler, coaching og støtte i syke- og systemprosessen er en viktig og god støtte når man må  ”riste på seg” og prøve å se muligheter i sin nye og endrede livssituasjon.

Takk, og fortsett med deres gode arbeid!

Mann (50 år)kursdeltaker Akershus

Etter å ha vært arbeidsløs i 14 måneder tenkte jeg at dette kurset kanskje kunne hjelpe meg med å få en jobb. Jeg hadde selvfølgelig søkt på jobber i de 14 månedene, men fått nei gjentatte ganger og jeg ga opp, ikke sant. Ikke kunne jeg noe og ikke var jeg noe å satse på for en arbeidsgiver.

Akkurat hvor verdiløs og uten kompetanse jeg var, forsto jeg plutselig på kursdag to. Da skulle jeg presentere min kompetanse for en annen på kurset etter at en kursleder hadde forklart hva de vurderte som kompetanse. Det går jo kjapt tenkte jeg, helt til jeg begynte å snakke. En sjokkerende opplevelse som ga meg mot til å begynne og søke på jobber igjen. For jeg forsto plutselig at jeg hadde mye kompetanse.

De neste tre månedene var morsomme. Det gjorde godt å dele gleder og avslag, ros og oppmuntringer med de andre på kurset. Jeg forsto først hvor mye jeg hadde savnet et arbeidsmiljø. Kurset startet i april og i juli takket jeg ja til en fast stilling. Der jobber jeg fortsatt og stortrives.

Om du ønsker deg glede i hverdagen, en dyktig personlig veileder, og få deg en jobb: meld deg på kurset i kommunikasjon ved Sonans Karriere, i dag. Lykke til!

Mary (54 år)Kursdeltaker, Oslo

Jeg var hos Nav for noen måneder siden og fikk anbefalt å gå på kurs som heter Karriereveilending. Der fikk jeg en fantastisk veileder som hjalp meg med å skrive jobbsøknader og ga meg nyttige tips og råd. Etter noen uker av god innstats og med hjelp av min veileder og hennes kolleger, ble jeg innkalt til et jobbintervju og deretter fikk jeg jobb. Jeg er i dag på samme jobb fortsatt og trives veldig mye. Jeg lærer mye og får masse erfaring.

Jeg anbefaler på det varmeste karriereveilendingskurset på grunn av faglige og dyktige veiledere som har solid kompetanse som kan hjelpe folk til å få seg en jobb.

Rachida (31 år)kursdeltaker Oslo

Jeg vil takke Sonans Karriere som har utført sin jobb på en profesjonell og særdeles motiverende måte.

Solveig (63 år)kursdeltaker Vestfold

Mitt opphold hos Sonans Karriere var en positiv og utviklende opplevelse. Etter x antall runder i Nav havnet jeg et sted som meg og mitt potensiale. Spesielt DISC var lærerikt og kurset som helhet ga meg en klar vinkling på hvor jeg var, hvor jeg skulle og hva jeg måtte gjøre for  å komme dit. Dette skulle vært første instans på veien til å komme seg i jobb eller å ”finne seg sjæl” og sitt potensial.

Merete (50 år)kursdeltaker Vestfold

Gjennom et kurs med coaching hos Sonans Karriere, har jeg nådd et vendepunkt i min vanskelige livssituasjon. Dyktige rådgivere har satt fokus på viktige spørsmål som handler om å ta ansvar for eget liv. Undervisningen handler om motivasjon, mål og kompetanse. Jeg er blitt bevisst mitt eget tanke- og handlingsmønster, og hva som må endres for å kunne sette seg mål og nå dem. Hva er godt for meg, er også et sentralt tema. Med utgangspunkt i undervisning og en analyse av personlighetskarakter, har rådgiveren hjulpet meg til å se hvilke styrker og kvaliteter jeg har, og i hvilken jobbsituasjon denne kompetansen kommer best til sin rett.

I mitt møte med Sonans Karriere har jeg en opplevelse av å bli sett og forstått. Med tillit finner rådgiveren lett frem til det beste i mennesket, og veien videre gir seg selv når de rette spørsmålene blir stilt.

EliKursdeltaker Akershus

I 2013 gikk det en redd og nysgjerrig «liten pike» inn av dørene på Sonans Karriere. En som hadde vært på forskjellige kurs tidligere uten at det ga meg noen ting. Som sagt, jeg var spent og litt redd for å treffe så mange nye mennesker. Hva gikk dette kurset ut på? Hvordan var det lagt opp? Kom det til å bli mye press for å komme seg ut i jobb raskest mulig?

Inn kom det inn to flotte og forskjellige veiledere. To som utfylte hverandre perfekt! Da jeg var ferdig for dagen ble jeg sittende for meg selv i bilen å tenkte, dette er vanvittig bra! Jeg følte at alt som ble sagt var direkte rettet mot meg! Begge snakket «to the point». Ikke noe nøling. Det de snakket om var velformulert, gjennomtenkt og løsningsorientert!

De to første ukene var forelesninger av forskjellige flinke foredragsholdere, alle med like god kompetanse og forståelse for hva de snakket om. Jeg tenkte at er det noen som kan få meg tilbake i jobb og tilbake til livet mitt så er det disse menneskene her, og dette fantastiske kurset.

Jeg var ikke like engstelig for å gå inn i klasserommet lenger, jeg begynte så smått å ta kontakt med de andre på kurset. Ja, hverdagen min begynte å bli annerledes. Jeg begynte å se på meg selv med «nye» øyne, og at livet hadde mer å tilby meg enn kun å være hjemme. Kanskje denne gangen kunne dette føre til at jeg fikk tro nok på meg selv og torde å søke jobb.

Etter som ukene gikk, begynte jeg å blomstre. Jeg begynte å sykle til og fra kurs. Jeg gikk med hodet høyt og hilste på alle. Familie og venner rundt meg begynte å merke forskjellen. Jeg ble gladere og mer positiv, men torde også å si ifra hvis jeg følte urett. Det var nytt for meg. Møtene jeg hadde med hovedveileder var veldig bra. Jeg følte meg så trygg på han at selv om vi ikke alltid var enige om fremdriftsplanen min så torde jeg fortelle ham om mine tanker, og det endte som regel med et kompromiss og latter!

Jeg er nå i en jobb innen HR og administrasjon. Jeg fikk tilbud om vikartjeneste der kun dager etter at jeg hadde lagt ut CV på et bemanningsbyrå. Jeg har akkurat blitt forespurt om jeg kan være der lenger og det er veldig hyggelig. Jeg! som har vært hjemme i 15 år og er 51 år gammel! Jeg som har hatt det så tøft tidligere i livet mitt og hadde mistet troen på at jeg skulle bli meg selv igjen.

Takk kjære Sonans Karriere. Takk for at dere har så høy kvalitet på veiledere og innhold på kurset. Takk for den individuelle tette oppfølgingen! Men mest av alt takk til hovedveilederen for at han klarte å få meg til å tro på meg selv igjen. Jeg har fått en ny hverdag!

Nina (51 år)kursdeltaker Oslo

Jeg syns kurset Aktiv Ungdom 16-24 år var veldig nyttig for meg. Alle som jobber her er kjempeflinke. De har fått meg til å se annerledes på CV, søknad og jobb generelt. Superfornøyd! Jeg startet på kurs i november, og fikk jobb som lagermedarbeider i desember.

Olav (23 år) kursdeltaker Aktiv Ungdom, Buskerud

Det jeg liker best med Sonans Karriere er at kurslederne er positive og meget hjelpsomme med søknader, intervjutrening og med andre ting man trenger hjelp til.

Ali (22 år)kursdeltaker Jobbklubb med praksis for Ungdom, Østfold

Sonans Karriere har et godt miljø, en bra ordning med felles frokost og de er fleksible. Jeg har fått bra opplæring i hvordan man skal skrive søknad og CV. Det er alltid hyggelig å komme hit, og kurslederne er imøtekommende. Det er veldig bra med turer, vi får frisk luft istedenfor at vi bare sitter inne hver dag. Det gjør noe positivt med stemningen og miljøet. Det er sosialt. Det er også bra at Sonans Karriere hjelper med praksis hvis noen sliter med det. Gode forslag og en positiv innstilling er det som motiverer en arbeidssøker.

Christer (20 år)kursdeltaker Jobbklubb med praksis for Ungdom, Østfold

Da jeg startet hos Sonans Karriere hadde jeg vært rusfri i ca. 1 år og vært innom en del kurs via Nav, praksis osv. uten mye hell. Min utfordring var at jeg trengte mer direkte veiledning. Det som funket for andre, funket ikke like godt for meg. Hos Sonans Karriere fikk jeg mye mer individuell oppfølging, noe som gjorde at vi ble bedre kjent og mer opplyste om min vei videre.

Da jeg startet var jeg veldig beskjeden, jeg har hatt litt angst etter rusen. Dette var også en utfordring som har skapt mye fravær tidligere. Vi lærte mye på Sonans Karriere. Det viktigste jeg lærte var om meg selv. De hadde veldig gode opplegg for min situasjon. Vi lærte mye om hva vi selv ville, noe som for meg var veldig stort å finne ut av. Jeg fikk for første gang mål og vilje til å nå målene mine. Den generelle informasjonen og undervisningen var god og relevant og ikke slik et typisk ”jobbsøkerkursinfo” er.

Etter en tid begynte jeg i praksis på anbefaling fra veilederen min som mente denne bransjen var noe for meg. Og det var det, jeg likte arbeidet og kollegene meget godt. Jeg følte at jeg mestret jobben og fikk skryt for arbeidet. I samarbeid med Sonans Karriere fikk jeg 3 mnd. ekstra praksis. Jeg trivdes nå så godt at jeg ville bli der i håp om at det skulle bli jobb. Etter 6 mnd. fikk min veileder til en avtale hvor Nav betalte lønnstilskudd i 3 mnd. Da hun presenterte dette for arbeidsgiveren fikk jeg fast ansettelse. Dette var helt uvirkelig for meg, og det føles uvirkelig fortsatt. Sonans Karriere fikk meg ut av arbeidsledighetskøen og har fått meg til å vokse som menneske.

John (24 år)kursdeltaker Aktiv Ungdom, Buskerud

Sonans Karriere har hjulpet meg med å lære hvordan jeg skal ta bedre vare på meg selv. Jeg har lært mye om mine positive egenskaper, og at jeg må bruke dem for det de er verdt. Lederne på kurset har hjulpet meg med å gå i dybden av meg selv for å finne ut hva jeg har å tilby meg selv og de rundt meg.

Mette (23 år)kursdeltaker Aktiv Ungdom, Buskerud

Sonans Karriere gir deg troen på at du kan, og hjelper deg ut i arbeidslivet. De gir deg troen på at du kan noe ved å se etter positive egenskaper, og hjelper deg til å finne frem det positive ved deg selv.

Lene (21 år)kursdeltaker Aktiv Ungdom, Buskerud

Sonans Karriere har vært til stor hjelp for meg når det kommer til å skrive søknader og CV. Jeg har i stor grad utviklet meg fra en som ikke visste hva han holdt på med til en som kan skrive søknader som ser nokså profesjonelle ut.

Glenn (17 år)kursdeltaker Aktiv Ungdom, Buskerud

Min erfaring med Sonans Karriere er veldig positiv. Kurslederne er entusiastiske og engasjerte. De ser alle likt. Og ønsker å hjelpe alle likt.

Lars (24 år)kursdeltaker Aktiv Ungdom, Buskerud

Jeg er meget godt fornøyd med kurset, og jeg synes også at kurslederne jeg har vært i kontakt med har vært dyktige faglig. Dere har også utført oppgavene som kursleder og rådgiver på en meget profesjonell måte.

For meg har ikke det faglige innholdet i kurset vært det viktigste. På grunn av min livssituasjon der jeg hadde vært ute av arbeidslivet en lengre periode, var deres kurs en meget nyttig og muligens også nødvendig mellomstasjon for en tilbakeføring til arbeidslivet. Uten deres kurs tviler jeg på at jeg nå hadde vært i arbeidspraksis med muligheter for å fortsette i jobben.

Geir (61 år)kursdeltaker Karriereveiledning, Oslo

Jeg er veldig positiv til dette kurset! Det gir oss som er falt ut av arbeidslivet en ny giv.  Resultatet ble jo også jobb til slutt, så jeg er kjempefornøyd.

Aashild (65 år)kursdeltaker Karriereveiledning, Oslo

Hos Sonans Karriere er det et veldig bra kursopplegg. Spesielt var det bra at vi fikk egen veileder som ga god personlig oppfølging. Via min veileder kom jeg i kontakt med et bemanningsbyrå som spesialiserer seg på mitt fagfelt. Dette resulterte i at jeg kom på intervju til en arbeidsgiver. Nå har jeg jobbet der i snart 5 måneder, i en utfordrende regnskapsjobb som passer godt for meg.

May (38 år)kursdeltaker Karriereveiledning, Oslo

Jeg lærte mye om meg selv i prosessen som jeg har benyttet for å finne yrke og jobb. Uten denne opplevelsen hadde jeg fremdeles ikke kommet videre i min karriere. Min rådgiver jobbet instrumentelt med å finne jobb til meg, samt sette meg på sporet av en karriere. Jeg fikk også god oppfølging i etterarbeidet i forbindelse med ny jobb.

Børge (40 år)kursdeltaker Karriereveiledning, Oslo

Jeg synes at det å være på kurs hos Sonans Karriere var en god opplevelse, et lærerikt sted med gode og dyktig veiledere. Spesielt de første 6 ukene var veldig lærerike. Mens jeg var på kurs merket jeg at jeg ar utviklet meg både i språk og datakunnskaper.

Jeg hadde et godt samarbeid med min veileder. Hun var litt streng, men samtidig lett å samarbeide med. Hun var veldig hjelpsom. Med mitt sterke ønske om å jobbe og hennes hjelp, er jeg i jobb i dag.

Mera (53 år)Karriereveiledning, Oslo

Arbeidsgiver

Gode samarbeidspartnere og arbeidsgivere er viktig for å nå vårt overordnede mål om å få flest mulig av våre deltakere inn på arbeidsmarkedet igjen. Mange går rett i en ordinær jobb, mens andre trenger noe opplæring og/eller tilvenning for å mestre en ordinær jobb, og da finner vi sammen med deltakeren frem til den riktige praksisplass, eller en lærlingebedriften. Her deler vi noen av historiene fra våre samarbeidspartnere

Vi har hatt et samarbeid med Sonans Karriere vedrørende en person som i utgangspunktet jobbet i 50 % stilling, men skulle prøve ut og jobbe 80 %. Sonans Karriere tok kontakt med oss pr. telefon og i etterkant var det et møte sammen med kandidaten. Vi ble kjent med Sonans Karriere og kandidaten, og ble enige om at dette var et prosjekt vi kunne være med på og samtidig gi kandidaten en utfordring. Kandidaten og undertegnede ble enige om arbeidsdager og arbeidstider.

Kandidaten var motivert for oppgaven og gjennomførte på en utmerket måte. Han forsøkte virkelig å utfordre sin egen kropp ved å jobbe 80 %. Han tok ansvar, tok initiativ og jobbet godt. Underveis fikk vi oppfølging av Sonans Karriere som ønsket å få informasjon om utviklingen til kandidaten.

Dette har vært nyttig for oss, da Sonans Karriere har vært et nytt bekjentskap.

Vi sitter igjen med gode inntrykk fra Sonans Karriere og ut ifra dette prosjektet kan vil anbefale Sonans Karriere til andre i tilvarende prosjekter, og vi er åpne for å gjenta dette.

Erik Erikssonbutikksjef, Meny Skjetten

Som småbedrift innen kantine, catering og renholdbransjen drar vi stor nytte av et samarbeid med Sonans Karriere. For oss er det inspirerende, lærerikt og ikke minst positivt med nye «kollegaer», en fin måte å treffe sine fremtidige medarbeidere på.

De ansatte hos Sonans Karriere er proffe, lette å forholde seg til og latter’n sitter løst…. Veldig hyggelig input i hverdagen.

Pigene AS i Oslo

Konseptet har fungert optimalt for oss. Vi har fått en lærling som vil inn i faget, som er engasjert og som tydelig viser at dette er noe han ønsker. Dette er en person som kanskje ikke ville fått muligheten gjennom vanlig lærlingordning, men som nå har fått mulighet til å vise seg frem i 6 mnd. Dette har resultert i ordinær lærekontrakt hos oss. I tillegg fikk kandidaten fradrag for praksisperioden. Bra oppfølgning av Sonans Karriere som har gjort jobben veldig enkel for oss.

David Aasenferskvaresjef, Eurospar CC Drammen

McDonald’s i Drammen sentrum er stolte over å ha blitt en lærebedrift! McDonald’s er en bedrift med mange unge medarbeidere, og en av Norges største arbeidsplasser for ungdom. Min erfaring er at det er stor forskjell på teori og praksis, og at mange lykkes og gjør det bra i arbeidslivet til tross for tøff skolegang.

Jeg er stor tilhenger av å gi alle en sjanse og har god erfaring med at ansatte kan lykkes stort i vårt karrieresystem. Det bør være en ÆRE for en bedrift å ta inn lærlinger – de vil jobbe for deg, og vi som ledere kan få nye positive utfordringer i dagliglivet ved å spre vår kunnskap til unge fremadstormende medarbeidere. La de unge få muligheten!

Rune Larsendaglig leder, McDonald’s Drammen

Cubus ønsker å hjelpe unge ut i salgsyrket slik at de kan bli profesjonelle og gode utøvere av faget. Vi ser det som en viktig del av vårt samfunnsansvar å stille oss disponible til å tilby praksisplasser til lokal ungdom. Dette konseptet har fungert meget bra og kandidaten har vært et flott bidrag til vår bedrift.

Sonans Karriere er meget profesjonelle og lydhøre på behov. Vi gir dem vår anbefaling som samarbeidspartner.

Stein Kortvedtdaglig leder, Cubus Magasinet Drammen

Vi testet ut en lærllingkandidat via Sonans Karriere. Kontaktpersonen hos Sonans Karriere gjorde en god oppfølgingsjobb før, underveis og på slutten av praksistiden.

Morten Bakkelundservicesjef vare/last, Bertel O. Steen Buskerud AS

Vi har hatt gleden av å samarbeide med Sonans Karriere gjennom rekruttering av utplasseringselever. Dette fungerer på en utmerket måte da det er tett oppfølging mellom veileder og arbeidsplass. Det letter arbeidet mye for meg som følger opp eleven, samt tilbakemeldinger som skal gis toveis. Utplasseringselevene blir nøye vurdert på forhånd fra Sonans Karriere, for at de skal finne rette personen nettopp til min bedrift. Som et resultat av dette har vår siste utplasseringselev fått kontrakt som ekstrahjelp hos oss, til glede både for eleven og Nille.

Jeg kan anbefale andre bedrifter å benytte seg av tilbudet til Sonans Karriere. Dette er en kjempeflott mulighet for meg til å bli kjent med en deltaker, før man eventuelt vurderer en ansettelse. Av rekrutteringsfirmaer jeg har samarbeidet med har Sonans Karriere vært best på oppfølgingen! Det er med glede jeg kan anbefale Sonans Karriere videre!

Guro HolteNille Fredrikstad, Stortorget

Opplevelsene jeg sitter igjen med er at Sonans Karriere er ett firma som ivaretar interessene til både deltaker og arbeidsgiver/oppdragsgiver. Oppfølgingen av begge parter har fungert meget bra, og det er en tett dialog under hele prosessen. Det er og meget viktig for meg å kunne være åpen og ærlig i disse møtene, både hva gjelder kandidaten, men også hva arbeidsgivers situasjon er. Jeg opplever at både Sonans Karriere, kandidaten og arbeidsgiver jobber for og mot samme sak.

Kjell-Kristian Ellingsenvarehussjef, Jula

ABC Regnskapsbyrå har hatt et tett samarbeid med Sonans Karriere i praksistiden deltaker har vært her hos oss. Dette har vi satt stor pris på, nettopp for å kunne drøfte og diskutere fremgang i prosessen for deltakers utvikling her hos oss. Vi har alltid fokus på at deltaker skal bli ivaretatt og få den opplæringen de trenger for bevegelse opp mot lønnet arbeid. Det har da vært av stor nytte med en tett dialog med Sonans Karriere. Utviklingen har vært god og det vil kunne ligge muligheter for fast arbeid etter praksisperioden.

Fariborz JadidiABC Regnskapsbyrå

Veiledere

Ikke en dag går uten at vi får være med i prosesser som skaper positive endringer i mange menneskers liv. Våre dedikerte veiledere er håndplukkede til å hjelpe med å få til en endring i sine deltakeres liv. Vi ønsker her å gi et lite innblikk i prosessene som gir våre veilederne motivasjon og inspirasjon i sin jobbhverdag, nemlig «de gode historiene» fra prosesser med ulike deltakere forfattet og sett fra et nettopp veilederen sitt ståsted denne gangen.

Jeg vil gjerne dele en liten historie om en av deltakerne mine på Aktiv mot Læreplass. Deltakeren skulle bli rørlegger og vi fant plass til han i en solid og god bedrift i Buskerud som gledet seg til å ha vår deltaker som praksiskandidat. Han begynte på jobben mandag morgen, men på onsdag ringte deltaker, han måtte ha en samtale. Han kommer inn og forteller oss om hvor utrolig sliten han er etter to dager på jobb. Han forteller at han måtte STÅ i to dager, fikk bare lov å sitte under lunsjen.

«Det er ikke rørlegger jeg vil bli» sier deltaker. Han ville heller ha et fagbrev innen salgsfaget. OK, da finner vi en bedrift til deg som passer bedre. Vi får ham inn i en klesbutikk, og han blomstrer. Han viser seg å være et selgertalent av de sjeldne, og daglig leder lovpriser ham. Det viser seg at han er så dyktig at daglig leder ønsker ham inn som lærling fra høsten av. Nå venter vi bare på at bedriften skal bli godkjent lærebedrift – og alle hjerter gleder seg.

Mettekarriereveileder Buskerud

En Oslomann på ca. 30 år kom til meg på forrige kurs. Han hadde erfaring fra dagligvarehandel og jobb som assisterende daglig leder. Han hadde kommet i konflikt med sjefen sin, sluttet og dro på reise. Da var det ingen referanse, og hull i CV. Jeg hjalp ham med CV og søknad. Da det ikke gikk som vi ville med søknader vi sendte inn, tenkte jeg at praksis kunne være en mulighet for å få en fersk referanse og nettverk. Han var litt tilbakeholden, men jeg klarte å overtale ham. Han begynte i praksis i en dagligvarebutikk og to uker etterpå ringte daglig leder meg for å skryte av deltakeren og for å love ham jobb. Siden dette har han fått jobb, vikariat som assisterende daglig leder, og i desember 2013 – ansvar for egen butikk. Både han og jeg er veldig fornøyde.

Annekarriereveileder Oslo

Jeg har lyst til å dele en historie om en ung mann med turbulent fortid og med sammensatte utfordringer, inkludert rus og økonomisk kaos. Å få til et etablert samvær med sine barn og fokus på trygghet for dem, ble brukt som sterkeste motivasjonsfaktor i prosessen. Vi fikk bukt med hans iboende rastløshet gjennom fysisk trening 2 dager i uken under veiledning av Sonans Karriere personlige trener. Han fikk videre økonomisk veiledning av en av mine god kollegaer. Den økonomisk veiledning var å tømme bæreposene for regninger, snu hver eneste stein og etablere betalingsavtaler han kunne håndtere.

Via vårt nettverk kom vi i kontakt med daglig leder av et selskap som driver med storhusholdningsmaskiner og salg og service på disse. Jeg kontaktet ham for et møte og fikk etablert en praksisavtale. Deltager er fingernem og han fikk mulighet til å være med som hjelpegutt på serviceteamet. Dette gikk veldig bra, vi utvidet praksisavtalen med 3 måneder med intensjon om fast ansettelse. Jobben ble hans og nå, et knapt år senere er vår mann en av bedriftens ledere! Han er rusfri og glad og har barna hver annen uke.

Anne Mariekarriereveileder Oslo

Min historie er om en ung tyrkisk jente på 21 år som møte første dag på kurs sjenert og forsiktig. Hun fortalte i første veiledingssamtale at hun mente ingen arbeidsgivere der ute ville ansette henne som var tyrkisk og hadde hijab. Noen språklig utfordringer hadde hun også. Etter en tid i kurs der vi kartla hennes sin kompetanse og hadde opplæring i arbeidslivets forventinger og muligheter, kom det frem at hun kunne tenke seg jobb innen salg av interiør. Dette tok jeg straks tak i og formidlet henne til en praksisplass der jeg visste det ville være jobbmuligheter.  Deltaker gjorde raskt en strålende jobb, og viste seg svært lærevillig og pliktoppfyllende. I oppstart fulgte jeg tett opp, og det tok ikke lang tid før hun ble tilbudt en deltidsstilling. Vår deltaker vender stadig tilbake til Sonans Karriere Ffor veiledning og råd, også etter avsluttet tiltak.

Sist vi snakket sammen var hun butikksjef i en av kjedens butikker, hvor hun gjør det svært godt.

Livekarriereveileder Buskerud

 

Jeg vil gjerne dele en historie om en jente på 20 år som vi hadde som deltaker på ett av kursene våre. I oppstarten ble jeg spesielt fasinert av hvordan hun ”gjemte seg” under håret som hang tett foran øynene. Hun så stort sett ned i gulvet. På ulike spørsmål svarte hun: «jeg vet ikke» eller «det er det samme for meg». Gjennom samtale ble jeg kjent med jenta. Her fortalte hun om angst og depresjon, og det kom frem at hun var svært lite motivert for i det hele tatt å komme på kurset.

Vi fikk likevel gjennom god dialog raskt avdekket at hun var flink til å skrive, og hadde mange reflekterte tanker om sin egen situasjon og arbeidsmarkedet. Som metode fokuserte vi på å løfte frem de positive sidene og repetere styrkene hennes ved enhver anledning. Vi la også vekt på det «å heie frem» den sterke viljekraften hennes når dagene opplevdes som tunge. I samtaler klarte vi raskt å snu «dårlige dager» til «gode dager» ved å fokusere på det som var bra. Som veileder brukte jeg mye tid på å lytte i samtale med henne. Disse samtalene gjorde det mulig å tilpasse opplegget slik at hun følte mestring.

Etter en stund kom hun selv frem til at hun ønsket seg en praksisplass i butikk. Hun leverte en søknad, og fortalte at hun hadde blitt tatt godt imot av butikksjefen. På vegne av jenta fulgte vi opp mot arbeidsgiver, og praksisplass ble etablert.

Dette var en liten butikk, og det viste seg raskt at dette ikke fungerte så bra. Jenta følte seg for synlig i en så liten butikk, og vi fikk gjennom samtale avdekket at en jobb i en større butikk ville passet bedre. Arbeidsgiver hjalp oss med å formidle praksis i en ny butikk og dette fungerte langt bedre. Hun får nå stadig tilbakemelding på egen mestring. Etter 3 måneder i praksis får hun nå også betalte vakter når butikken har behov, og etter hvert også låseansvar enkelte dager.

Jeg tenker at vi sammen med jenta har fått til en positiv utvikling ved å løfte frem de positive egenskapene hun besitter. Jenta selv beskriver at hun nå føler seg trygg på jobb og ønsker å jobbe så mye som mulig.

Ann-Kristinkarriereveileder Buskerud

En liten historie som viser at vi velger ulike retninger når målet vårt er klart.

Denne deltageren var en voksen mann med utenlandsk opprinnelse i midten av livet, høyt utdannet og opprinnelig ansatt i en høy stilling i en hjelpeorganisasjon. Ute av arbeid i 4 år med ME-lignende symptomer og alt som følger dette – angst, depresjoner, vektøkning, ca. 25 ekstra kilo osv. osv. Positiv arbeidsgiver med vilje til å ta han inn igjen hvis han ble frisk. Det var forsøkt 2 mislykkede tilbakeføringer til arbeid før han kom til oss, og alle parter hadde vel egentlig begynt å innse at denne mannen nok aldri kom tilbake til hverken full stilling eller samme type jobb.

Vekten gjorde han i dårlig form og det var også negativt for hans selvbilde. Savnet av sine barn i hjemlandet, som han ikke hadde sett på 2 år preget ham også. Vi ga han tilgang til fysisk trening 3 dager i uken, 2 dager ut å gå tur og omlegging av kosthold. Regelmessige samtaler hvor vi var tydelige på at denne gangen skulle han selv få si i fra når han var klar for jobb (litt dristig kanskje). Det tok tid før det skjedde noe med vekten, så jeg trodde nesten han lurte meg, men så en dag begynte det å skje noe og så bare raste kiloene av. Vi tok en samtale med Nav og anbefalte at han fikk permisjon for å reise 1 måned på besøk til ungene. Det ble innvilget og vi utarbeidet en plan for å opprettholde den gode treningsprosessen under oppholdet.

Underet skjedde, han kom tilbake veltrent, ennå finere i kroppen og med en helt annen energi og glød. Han hadde også fått tilbake den gode søvnkvaliteten og de tunge takene var borte. Etter ennå en måned tok han kontakt med sin tidligere arbeidsgiver og sa at han var klar. De ønsket ham tilbake, og han ble ansatt i full stilling med litt mindre reisevirksomhet enn tidligere. Sønnene skal nå til Norge for å studere og pappa er en veldig velfungerende og frisk mann i full jobb!

En annerledes prosess, men med et usedvanlig godt resultat.

Anne Mariekarriereveileder Oslo

«Det var en gang» en gutt fra Asia som kom til Norge som flyktning. Gutten var i 20 årene, og hadde gjennomført VG 1 og VG 2 elektro ved en videregående skole. Han bleen av de mange som ikke fikk læreplass. Han valgte å gå videre på VG 3 påbygg og bestod alle fag med unntak av ett fag som han skulle ta opp igjen den kommende våren.

Han startet hos oss i Aktiv Ungdom da han ikke lyktes på egenhånd i å finne jobb eller læreplass. Vi møtte en ambisiøs gutt som likevel var svært oppgitt, og hadde mistet mye av håpet om å fullføre sin utdannelse. Han fortalte at han etter gjennomført fagbrev ville studere videre til ingeniør. Med et svært stabilt fremmøte, pen og høflig fremtreden samt faglig sterk, var denne gutten helt klart en ressurs hos rette arbeidsgiver.

Vi hadde flere ganger det siste halvåret forsøkt å finne elektro firmaer til praksis og lærlinger for våre tiltak uten å lykkes. Markedet i distriktet var mettet. Da vi opplevde at vi hadde en kandidat som absolutt fortjente å komme videre, ga vi imidlertid ikke opp. Vi fikk til slutt napp gjennom vårt nettverk mot en kraftleverandør. Vår deltaker har siden gjennomført en veldig vellykket praksisperiode i bedriften, og har nå søkt lærlingplass i energimontørfaget i bedriften. Han får svært gode tilbakemeldinger og arbeidsgiver har stor tro på at han vil være en god energimontør for dem. Energimontører er også en ettertraktet og mangelfull arbeidskraft. Både deltaker selv og hans familie har vist stor glede over den hjelpen han har fått for å komme seg videre, og vi er veldig godt fornøyde med å få hjulpet denne flotte gutten inn på en målrettet og realistisk vei i livet sitt.

Katrinekarriereveileder Buskerud

For noen måneder siden avsluttet jeg arbeidet med en deltaker i Akershus, en dame i 60-årene med 50 % arbeidsevne. Hun kom i tiltaket med lite håp for fremtidig jobb grunnet alder og nedsatt arbeidsevne. ”Ingen vil vel ansette meg da” gikk igjen igjennom i hele prosessen.

Sist uke mottok jeg en e-post fra henne. Hun forteller at hun på kurset ble kjent med at man kan bruke nettverket sitt ved å opprette en profil på LinkedIn – noe hun aldri hadde hørt om. Hun opprettet en profil og tok kontakt med en tidligere leder av henne som driver med telefonsalg. Hun er nå ansatt i firmaet, men ikke som telefonselger. De har til og med opprettet en ny stilling som oppsøkende selger, da det er nettopp det hun kan, og gjerne vil jobbe med. Som hun selv skriver ”drømmejobben min – hvem hadde trodd det i min alder. Takk fordi du var så positiv”.

Hun fikk i perioden hun var hos oss mot til å tørre å tro på seg selv i en fortsatt jobbsituasjon, og ikke minst redskapene til å gjøre noe med det. Hun tok dem, brukte dem, og lyktes. Det er hva jeg elsker med jobben min.

Tinekarriereveileder Akershus

Jeg har gode minner fra ett av mine kurs hvor jeg var heldig å få møte en voksen dame med 50% uførhetsgrad grunnet muskel- og skjelettproblemer, i tillegg til at hun var døv. Hun hadde jobbet mange år i et kontorfellesskap med isolerte oppgaver, isolert miljø og statiske arbeidsstillinger, og ble oppsagt på grunn av nedskjæringer hos arbeidsgiver.

Økonomilinje fra gymnas var hennes formelle bakgrunn. Vi etablerte et fantastisk forhold med deltager og fokuserte på hennes muligheter. Etter mange telefoner og besøk på et spesialistsenter for funksjonshemmede, lykkes vi med å overtale dem til å møte vår deltager for en samtale. Dette var særdeles vanskelig å få til fordi det var nedfelt i stiftelsens regelverk at de kun skulle ha faglært personell. Vi fikk imidlertid til en praksisavtale og etter kort tid var det flere avdelinger som sloss om å få ha henne hos seg.

Damen blomstret og hun ble raskt veldig godt likt på arbeidsplassen. Vi utvidet praksis over sommeren og fra den høsten ble hun først ansatt i et kombinert vikariat og delvis fast stilling. Sist vi snakket sammen jobbet hun fast 50% og var verdens lykkeligste dame. Hun ga uttrykk for at dette var den lykkeligste perioden i hennes liv, og vi var også glade for at vi hadde lykkes med å få en arbeidsgiver til å se utenfor «boksen» og inkludere en arbeidssøker som i utgangspunktet sto utenfor arbeidslivet, og i tillegg hadde betydelige funksjonshemninger.

Denne damen var hørende i sine første leveår, og hadde derfor noe verbalt språk. Hun var veldig god til å lese på leppene og etter første veiledning droppet vi tolk. Vi opplevde det bedre å kommunisere direkte enn via en tredjeperson. Vi gråt og vi lo sammen mange ganger, men jeg var så bestemt på at vi skulle lykkes i denne prosessen at jeg så ingen annen mulighet. Når arbeidsgiver også takket meg for å ha ”lurt henne på dem” , var det jeg som felte noen tårer!

Anne Mariekarriereveileder Oslo